Het gebruiken van een wasmachine is tegenwoordig vanzelfsprekend. Het is allemaal veel makkelijker, beter en sneller dan zoals kleding vroeger gewassen werd, namelijk met een houten schrobbord. Toch is het raar dat het overduidelijk is hoe een schrobbord werkt, terwijl  de wasmachine een enorm ingewikkeld apparaat is waar de gewone mens eigenlijk maar weinig van begrijpt. Het kan echter geen kwaad om eens goed door te nemen uit welke onderdelen een wasmachine is opgebouwd en waarom al deze onderdelen essentieel zijn voor een goede wasbeurt.

De wasmachines zoals wij die kennen hebben een behoorlijke transformatie ondergaan. De schrobborden waren gemaakt van hout, maar werden later ook verkocht in plastic of metalen vorm. De moderne wasmachine bestaat voornamelijk uit roestvrij staal, waarbij de trommel vaak voorzien is van een porseleinen laagje. Verder bestaan verschillende delen van de wasmachine uit plastic, denk hierbij aan de bakjes die je vult met wasmiddel.

Inlaatventiel

Misschien heb jij je wel eens afgevraagd hoe het toch kan dat je wasmachine nooit overvol raakt. Dat wil zeggen, wanneer je er weinig kleren in doet, is de wasmachine toch vol doordat er veel water bij komt. Maar wanneer de wasmachine bijna helemaal gevuld is met kleding, dan zou eenzelfde hoeveelheid water de wasmachine doen overstromen en beschadigen. Om dit te voorkomen is er vlakbij het water inlaatpunt van de wasmachine een inlaatventiel. Dit inlaatventiel (of inlaatklep) wordt automatisch geopend en afgesloten, afhankelijk van hoeveel water er benodigd is voor een goede wasbeurt. Op deze manier bepaalt het inlaatventiel dus hoeveel water er in de trommel komt.

Pomp

Het water dat zich tijdens het wassen in de machine bevindt, komt natuurlijk uit de kraan waarop de wasmachine is aangesloten. Toch moet er ook tijdens de wasbeurt nog wel het een en ander met dit water gebeuren. Zo moet het in de trommel komen tijdens de verschillende was cycli, maar moet het er ook weer uit tijdens de draai cycli. Hier zorgt de water pomp voor. Het is erg belangrijk dat de pomp goed werkt en daarom hebben veel wasmachines een klepje met daarachter een filter. Dit filter zorgt ervoor dat kleine of harde objecten niet in de pomp komen. Wanneer er iets in dit filter terecht komt, kan het zo zijn dat je wasmachine langzamer leegloopt. Daarom moet je altijd eerst je filter checken als je denkt dat er iets mis is met je wasmachine.

Trommel

In het centrum van je wasmachine vind je de trommel. Deze bestaat eigenlijk uit twee onderdelen. Het binnenste deel, waar je de kleding in doet, is de binnenste trommel ofwel wastrommel. Hierin bevindt zich de kleding en wordt het gewassen door samenspel van wasmiddel, water en kleding. De ronddraaiende kleding en het stromende water in de trommel zouden echter een hoop lawaai maken en de wasmachine flink doen schudden, als er geen omhulsel om de wastrommel zou zitten. Dit omhulsel, de zogenaamde kuip, is met veren bevestigd aan de rest van de wasmachine. Deze kuip is essentieel voor een goede wasmachine, omdat deze de wastrommel beschermt door middel van schokdempers. Daarnaast vermindert deze ook nog eens het lawaai dat geproduceerd wordt bij een wasbeurt.

Roerapparaat

Binnen de wastrommel bevindt zich een roerapparaat. Dit is een agitator of een pulsator en dit is het onderdeel van de wasmachine dat het daadwerkelijke wassen uitvoert. Een agitator is een soort staaf binnen je wastrommel. Tijdens de wasbeurt draait de agitator om zo het water en daarmee ook de kleding in beweging te brengen, zodat ze goed mengen met het wasmiddel. Een pulsator is een roterende schijf die aan een kant lijkt op een ventilator. Deze zorgt op die manier voor sterke stroming binnen de wastrommel. Op deze manier stroomt het vuil als het ware uit je kleding. Zonder een roerapparaat zou je de vieze kleding net zo goed in een bak met water kunnen leggen. Het draaien en schudden is van cruciaal belang om al het vuil uit de kleding te krijgen. Het is niet voor niets dat op de oude schrobborden flink geschrobd werd; dit is de enige manier om je kleding echt goed schoon te krijgen.

Motor

Het roerapparaat draait natuurlijk niet uit zichzelf, hier dient de motor van de wasmachine voor. Dit klinkt misschien simpel, maar het is een stuk complexer dan je zou denken. Zo moet de motor op verschillende standen kunnen werken voor de verschillende standen van je wasmachine, zoals fijne was, kreukherstellende was of snelle was. Het is dus een zogenaamde multispeed motor.

Timer

De timer van de wasmachine kun je vaak handmatig of automatisch gebruiken. Wanneer je deze op automatisch zet, zal de wasmachine zelf bepalen hoelang de wasbeurt zal duren, op basis van de hoeveelheid kleding die je in de wastrommel hebt gestopt en op welke stand je wil gaan wassen. Zonder timer zou de wasmachine blijven wassen en kun je niet afgaan op het schelle, piepende alarm dat afgaat.

PCB

Alle processen worden geregeld door het printed circuit board (PCB), ook wel moederbord genoemd in het Nederlands. Hiermee wordt de wasmachine geprogrammeerd en zal het een passend wasschema uitvoeren op basis van jouw voorkeuren en kleding. Het is een vorm van kunstmatige intelligentie dat weet wat er te doen staat wanneer jij een bepaalde hoeveelheid was gedaan moet hebben. Tegenwoordig zijn deze zo sterk ontwikkeld dat ze het totaalgewicht van je kleding kunnen berekenen om zo te beslissen hoeveel water en wasmiddel benodigd is, alsmede hoeveel tijd de wasbeurt gaat kosten.

Afvoerbuis

Nadat de wasbeurt is voltooid, moet het vieze water afgevoerd worden. Hierin bevindt zich al het vuil dat in de kleren zat en dus kun je dit water nergens anders voor gebruiken. Dit wordt afgevoerd door middel van de afvoerbuis. Als deze beschadigd of stuk is, kan dat ernstige problemen veroorzaken. Zo kunnen er natte plekken rondom je wasmachine vormen, doordat het vieze water is ontsnapt. Bovendien kan dit de andere onderdelen van je wasmachine ernstig aantasten.