In jouw zoektocht naar een nieuwe wasmachine denk je misschien dat het vanzelfsprekend is dat dit een voorlader wordt. Deze zijn immers veruit de populairste soort wasmachine in Nederland, maar ook in de rest van Europa. In de Verenigde Staten, Canada en Australië, onder andere, worden juist bovenladers vaak gebruikt. Je kunt vast wel een duidelijk overzicht van deze verschillende soorten wasmachines gebruiken. Zo kun jij een weloverwogen beslissing maken over wat voor wasmachine jij gaat aanschaffen.

Voorlader en voordelen

Bij voorlader wasmachines beweegt de trommel altijd om een horizontale as. Tijdens het draaien bevindt de kleding zich meerdere malen in en uit het sop, om op die manier alle viezigheid uit de stoffen te krijgen. De kleding wordt in beweging gebracht met behulp van de pulsator en peddels in de rand van de wastrommel. Zo stroomt het water door de trommel, die eveneens draait. Ook door deze frictie gaat het vuil uit de kleding. Deze manier van wassen is bijzonder effectief en komt vaak goed uit de tests. Bovendien bieden sommige modellen de mogelijkheid om gebruik te maken van stoom, waardoor je vlekken nog beter kunt verwijderen.

Ook is de voorlader zeer efficiënt wat betreft energie- en waterverbruik, maar ook qua capaciteit. Doordat de kleding om een horizontale as draait, komt alle kleding goed in contact met het water en het wasmiddel. Hier helpt de zwaartekracht dus een handje en zo hoeft de wastrommel dus niet helemaal vol met water. Bovendien is de wastrommel vaak groter dan bij bovenladers, waardoor er meer kleding in kan per wasbeurt. Ook zorgt het draaien om de horizontale as ervoor dat je geen agitator nodig hebt, wat ruimte bespaart binnen de wastrommel. Dit betekent ook dat kleding minder snel verstrikt raakt in de agitator. De kleding wordt daarom niet uitgerekt en raakt niet in de knoop, maar valt rustig in het sop om er vervolgens weer uit te komen en opnieuw in het sop te vallen, enzovoorts.

Bovendien is het erg praktisch dat de kleding na de wasbeurt niet te nat zijn. Doordat de voorlader tot wel 1000 rotaties per minuut kan maken, wordt de kleding redelijk droog en kun je het makkelijk naar de waslijn of droger brengen. Een ander praktisch voordeel van de voorlader is dat er geen knoppen of deksels zitten aan de bovenkant van het apparaat. Daarom is het mogelijk om bijvoorbeeld een droger bovenop de wasmachine te plaatsen. Dit scheelt je dus behoorlijk wat ruimte in je bijkeuken of wasruimte, bijvoorbeeld.

Nadelen van de voorlader

Uiteraard zitten er ook nadelen aan een voorlader. Ten eerste is deze duurder dan een bovenlader, zowel in aanschaf als gebruik. In een voorlader kun je vaak namelijk niet alle soorten wasmiddel gebruiken in een voorlader, omdat er anders te veel schuim kan ontstaan. Ten tweede duurt een wasbeurt rond de 30 minuten, maar soms ook bijna 2 uur. Gelukkig hebben consumenten over het algemeen weinig technische problemen met voorladers, al is het apparaat na gemiddeld 11 jaar wel aan vervanging toe.

Bovenladers boven verwachting

De bovenladers, aan de andere kant, zijn verkrijgbaar met een horizontale of verticale as. Bij een bovenlader die gebruik maakt van een horizontale as, is het eigenlijk een voorlader maar dan met de opening in de wastrommel aan de bovenkant, in plaats van aan de voorkant. Vervolgens maak je de wastrommel dus ook dicht aan de bovenkant, waarna de wasbeurt kan beginnen. Bovenladers met een verticale as komen vaker voor. Hier bevindt zich in het midden van de wastrommel een agitator, welke er voor zorgt dat het water en de kleding ronddraaien. De wastrommel draait afwisselend in tegengestelde richting en juist met de agitator mee. Tegenwoordig zijn er echter ook zogenaamde “High Efficiency” bovenladers, zonder agitator. De werking en efficiency van deze bovenladers is vergelijkbaar met die van voorladers, al zijn ze misschien iets goedkoper – maar wel duurder dan traditionele bovenladers. De kleding kun je door middel van het deksel aan de bovenkant in de trommel doen, om deze er net zo makkelijk weer uit te halen (ook tijdens een wasbeurt).

Een bovenlader is erg gebruiksvriendelijk. Zo hoef je niet te bukken om de kleding in de wasmachine te doen of deze er weer uit te halen, zoals bij een voorlader wel het geval is. Ook kun je vaak nog kleding erbij ingooien als de wasbeurt al begonnen is. Vind je dus bij het terugzetten van de wasmand ineens nog een sok die je ook had willen wassen, dan kun je deze er gewoon bij in doen. In plaats daarvan kun je ook wachten tot je een nieuwe wasbeurt doet. Dit kan al snel zijn, want een wasbeurt met een bovenlader duurt aanzienlijk minder lang dan bij een voorlader. Binnen een half uurtje ben je zeker klaar. Ook vind je niet zo veel bijzondere en ingewikkelde opties als bij een voorlader, wat de gebruiksvriendelijkheid voor de ‘gewone’ gebruiker ten goede komt.

Verder maakt het ook niet uit wat voor wasmiddel je in de bovenlader doet. Daarom heb je ruimere keuze uit wasmiddel en hoef je niet per se de hoogste kwaliteit aan te schaffen. Zo kun je dus goed besparen. Bovendien is een bovenlader over het algemeen ook duidelijk goedkoper dan een voorlader, mede door de afwezigheid van allerlei ingewikkelde functies. Daarnaast gaat de bovenlader gemiddeld 14 jaar mee, 3 jaar langer dan een voorlader. Tevens kan in voorladers nog wel eens een muffe geur kan ontstaan binnen de wasmachine, maar bij bovenladers minder snel het geval.

Nadelen van bovenladers

Uiteraard zitten er ook nadelen aan de bovenladers. Zo worden de kleren over het algemeen minder goed schoon, raken ze vaker beschadigd kun je geen wasprogramma instellen voor specifieke kleding. Ook blijven de kleren vaak erg nat, doordat de bovenlader tot maar 650 rotaties per minuut kan maken. Een praktisch nadeel is natuurlijk dat je niet kunt stapelen, doordat het deksel aan de bovenkant zit.

Conclusie

Het is niet zo gek dat we in Europa vaak gaan voor voorladers. Deze mogen dan wel duurder zijn, maar het wassen gaat nu eenmaal beter. In (armere) landen waar hygiëne misschien niet zo hoog aangeschreven staat, zal je vaker een bovenlader tegenkomen, ook vanwege de lage kosten en de gebruiksvriendelijkheid. Ook je kleren zullen het fijner vinden als je gaat voor een voorlader, omdat ze dan niet het risico lopen kapotgescheurd of uitgerekt te worden door de agitator.